Wil je weten of een sollicitatiegesprek goed is verlopen? Wachten om te horen of je de functie hebt gekregen, kan frustrerend zijn, maar als je leert hoe je de signalen kunt identificeren dat een sollicitatiegesprek slecht is verlopen, zou dat je moeten aanmoedigen om na te denken, je schrap te zetten voor de toekomst, een stapje terug te doen en er kritisch naar te kijken.

Het is belangrijk om jezelf eraan te herinneren dat een sollicitatiegesprek niet jouw sympathie, intelligentie of eigenwaarde weerspiegelt. Het is een test om te zien hoe goed uw vaardigheden aansluiten bij de behoeften van een bedrijf. Voordat je op jezelf afgaat, ga er niet vanuit dat er iets is. Je krijgt de positie misschien niet, maar je bent op weg om de volgende te landen.

Het interview wordt afgebroken

De eerste telefonische interviews en video-interviews duren 20 tot 30 minuten. Als het abrupt eindigde of slechts 15 minuten duurde, is dit een teken dat uw interview slecht is verlopen. Het kan zijn dat je antwoorden te kort zijn geweest en dat je jezelf niet goed hebt verkocht. Helaas kan het zijn dat u ongeschikt bent bevonden voor een baan, wat heeft geleid tot een kort sollicitatiegesprek. De interviewer kan het stellen van verdere vragen overslaan omdat hij of zij niet tevreden is met uw antwoorden op de eenvoudigere vraag

De eerste paar vragen zijn bedoeld om uw motivatie en persoonlijkheid te identificeren.

Vragen zoals:

  • Vertel mij eens iets over jezelf?
  • Waarom heb je op deze functie gesolliciteerd?
  • Waarom wil je je huidige werkgever verlaten?

De interviewer lijkt ongeïnteresseerd of afgeleid

Het is heel normaal dat de interviewer aantekeningen maakt tijdens het telefonische interview. Een teken hiervan is bijvoorbeeld het horen van typen op het toetsenbord. Als de interviewer geen aandacht aan u besteedt, is hij of zij bezorgd over iets anders. Daarom besteedt hij in dit geval geen aandacht aan uw antwoorden, anders kan het lang duren voordat hij nadenkt over de volgende vraag die hij kan stellen. Als het sollicitatiegesprek u graag wil leren kennen, heeft hij of zij een samengestelde lijst met vragen die u tijdens het sollicitatiegesprek kunt stellen. Op deze manier wordt er een verstandhouding opgebouwd en is de verbinding wederzijds.

Er wordt beperkte informatie gedeeld over het bedrijf en de functie

De structuur van een sollicitatiegesprek is niet altijd eenvoudig. Dit komt omdat elke recruiter zijn eigen stijl van interviewen heeft. Op dezelfde manier zijn er enkele dingen die u ook van de interviewer mag verwachten. En dat is; hoe het zou zijn om in een specifieke functie binnen het bedrijf te werken, de opzet van het team waarmee je gaat werken en de lopende projecten waar het team aan werkt. Dit zet de toon van een sollicitatiegesprek, omdat de interviewer vragen kan stellen over uw loopbaanachtergrond, werkervaringen, vaardigheden, het vermogen om in een team te werken en meer te weten kan komen over projecten die u in uw vorige banen hebt uitgevoerd. Tijdens het sollicitatiegesprek krijgt u namelijk de kans om over uw ervaring en vaardigheden te praten. Als de interviewer echter geen goede indruk over het bedrijf of de functie heeft gedeeld. Dit kan betekenen dat het bedrijf een structurele verandering ondergaat of dat de persoon waarvoor ze werven niet goed gedefinieerd is.

In mijn rol ben ik als recruiter soortgelijke uitdagingen tegengekomen, en dat is nu eenmaal de aard van de baan. Een woord van advies; Wanneer u tijdens het sollicitatiegesprek de gelegenheid krijgt om vragen te stellen, stel dan ook vragen over actuele veranderingen die plaatsvinden in het bedrijf of in het team. Je moet zoveel mogelijk informatie verzamelen over de functie, de tools en systemen waarmee ze werken. Het komt er dus feitelijk op neer dat u interesse toont en meer wilt weten over het bedrijf. Dit biedt de mogelijkheid om eventuele hiaten of onzekerheden die de interviewer eerder tijdens het gesprek over u heeft, op te vullen

Meld u aan voor de We Are Key nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de horeca door u te abonneren op onze LinkedIn-nieuwsbrief, en ontdek topkandidaten die direct in uw hotel aan de slag kunnen!

Aanmelden