Gefeliciteerd! Je bent door de eerste ronde en je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. En nu? Tegenwoordig zijn online sollicitatiegesprekken steeds gebruikelijker. Net als bij een sollicitatiegesprek in persoon is het belangrijk om je goed voor te bereiden. Als recruiter heb ik menig online sollicitatiegesprekken meegemaakt waarin de kandidaat een betere indruk had kunnen achterlaten door gewoon een beetje meer voor te bereiden. Om je te helpen een sterke indruk te maken op je potentiële werkgever en je  droombaan binnen te slepen heb ik 6 stappen ter voorbereiding op je gesprek op een rijtje gezet. 

Check je apparatuur

Zorg ervoor dat je computer, camera en microfoon in goede staat zijn. Het laatste wat je wilt, is te laat komen bij je interview door technische problemen. En heb je al gecontroleerd of de link werkt?

Creëer een professionele achtergrond

Kies voor een rustige, goed verlichte ruimte. Plaats je camera op ooghoogte en zorg voor een nette professionele achtergrond.

Tip: Wist je dat je in online meeting platforms zoals Google Meet, Zoom en Teams een achtergrond naar keuze kunt instellen? Op deze manier hoef je je geen zorgen te maken over je (wooon)kamer om een ​​professionele achtergrond te creëren en behoud je ook nog privacy. 

Kleed je netjes aan

De eerste indruk is alles! Zorg ervoor dat je je goed kleedt voor de baan waar je voor solliciteert en zorg ervoor dat je je verzorgd zoals je ook zou doen voor een sollicitatiegesprek in persoon. Pyjama’s en hoodies zijn absoluut een no go voor (online) sollicitatiegesprekken!

Onderzoek het bedrijf en de functie

Toon interesse in de baan waar je voor solliciteert door onderzoek te doen naar het bedrijf en de functie. Bereid vragen voor over het bedrijf en de functie en ga voor jezelf na waarom jij de juiste kandidaat zou zijn voor deze positie.

Oefen je antwoorden

Goede voorbereiding is het halve werk. Net als bij elk ander sollicitatiegesprek is het een goed idee om na te denken over typische sollicitatievragen en je antwoorden klaar te hebben. Bekijk de functieomschrijving om te begrijpen waar de recruiter naar op zoek is. Als ze bijvoorbeeld iemand willen die “proactief” is, denk dan aan een voorbeeld van een situatie die je proactieve aard laat zien.

Virtuele manieren

Je lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen zijn, net als in reguliere gesprekken, erg belangrijk. Laat zien dat je betrokken bent door te knikken, te glimlachen en oogcontact te maken. Luister aandachtig en vermijd onderbrekingen wanneer anderen aan het woord zijn.

Door deze stappen te volgen en wat tijd te besteden aan een goede voorbereiding, ben je helemaal klaar voor je online sollicitatiegesprek! Hoewel het online is kan je met een beetje planning en oefening een geweldige indruk maken en de baan krijgen die je wilt! 

Veel succes!