Een goede motivatiebrief schrijven in 4 stappen: Jouw toegangsticket tot de perfecte baan! 

In deze blog vertellen we meer over hoe je de perfecte motivatiebrief kan schrijven wanneer je gaat solliciteren voor jouw droombaan. Ontdek alle tips & tricks!

Een goede motivatiebrief schrijven

Een motivatiebrief is een belangrijk document waarmee je indruk kunt maken op de werkgever. Het is de kans om jezelf te presenteren en je motivatie voor de baan uit te leggen. Een goede motivatiebrief in een paar stappen schrijven kan een uitdaging zijn, maar het is essentieel om jouw droombaan te bereiken. In deze blog geven we je tips & tricks over hoe je een goede motivatiebrief schrijft in een paar stappen.

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Stap 1: Onderzoek de baan en het bedrijf 

De eerste stap bij het schrijven van een goede motivatiebrief is om het bedrijf en de baan waarvoor je solliciteert grondig te onderzoeken. Bekijk de website van het bedrijf en lees de vacature zorgvuldig. Zo krijg je direct een beter beeld bij wat het bedrijf doet en welke vaardigheden en kwalificaties ze zoeken.  

Probeer voor jezelf antwoord te krijgen op de volgende vragen:  

 • Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf en hoe passen ze bij jouw eigen waarden? 
 • Wat is de missie en visie van het bedrijf? 
 • Welke specifieke taken en verantwoordelijkheden worden genoemd in de vacature? 
 • Welke vaardigheden en kwalificaties worden gezocht in een kandidaat? 
 • Welke projecten of producten heeft het bedrijf recentelijk gelanceerd of aangekondigd? 

Opbouw motivatiebrief

Stap 2: Maak een overzicht van je brief 

Nu je een duidelijk beeld hebt van de baan en het bedrijf waarvoor je solliciteert, is het tijd om een overzicht te maken van je motivatiebrief. Een overzicht zal je helpen om je gedachten te organiseren en ervoor te zorgen dat je brief gestructureerd en gemakkelijk te lezen is. 

Hier zijn enkele punten die je in je overzicht kunt opnemen: 

 1. Een pakkende openingszin om de aandacht van de werkgever te trekken. 
 1. Een inleiding waarin je uitlegt waarom je solliciteert en wat je interesseert in de baan. 
 1. Een alinea waarin je jouw vaardigheden en kwalificaties uitlegt en hoe deze passen bij de eisen van de baan. 
 1. Voorbeelden van relevante ervaringen en prestaties die je hebt behaald. 
 1. Een slot waarin je aangeeft waarom je denkt dat je geschikt bent voor de baan en waarom je graag voor het bedrijf zou willen. 

Beginnen met schrijven

Stap 3: Schrijf je motivatiebrief  

Nu je een overzicht hebt van je motivatiebrief, is het tijd om te beginnen met schrijven. Zorg ervoor dat je brief professioneel, maar ook persoonlijk en oprecht is. Hier zijn enkele tips voor het schrijven van een goede motivatiebrief: 

 • Een pakkende openingszin

Begin met een pakkende openingszin die de aandacht van de werkgever trekt en hun interesse wekt. Je kunt bijvoorbeeld iets zeggen over waarom je geïnteresseerd bent in de baan of het bedrijf. 

In de inleiding leg je uit waarom je solliciteert en wat je interesseert in de baan. Hier kun je ook iets persoonlijks delen, zoals een gemeenschappelijke interesse of ervaring met het bedrijf of de sector. 

 • Concrete voorbeelden vaardigheden

Gebruik concrete voorbeelden om je vaardigheden en kwalificaties te illustreren. Vermijd algemene uitspraken en zorg ervoor dat je bewijst dat je geschikt bent voor de baan. 

Wees specifiek over wat je kunt bijdragen aan het bedrijf en de baan. Laat zien dat je begrijpt wat de werkgever zoekt in een kandidaat en waarom je geschikt bent voor de rol. 

Afsluiting motivatiebrief

 • Afsluiten met een samenvatting 

Sluit af met een samenvatting van waarom je denkt dat je geschikt bent voor de baan en waarom je graag voor het bedrijf zou willen werken. Bedank de werkgever voor hun tijd en overweeg om je contactgegevens op te nemen. 

 • Check je spelling & grammatica

Zorg ervoor dat je brief er verzorgd en professioneel uitziet. Gebruik een formele briefopmaak en controleer je spelling en grammatica grondig voordat je de brief verzendt. 

Verzenden

Stap 4: Verzenden van je motivatiebrief

En klaar! Je hebt nu een motivatiebrief geschreven! Een goede motivatiebrief schrijven kan lastig zijn, maar het is de moeite waard als je jouw droombaan wilt krijgen. Door bovenstaande stappen te volgen kun je de aandacht van de werkgever trekken en laten zien dat je geschikt bent voor de rol. Vergeet niet om je brief te controleren op spelling en grammatica. Ook je cv perfect opstellen? Lees dan ook onze blog: Effective tips to improve your cv.