Welkom bij onze nieuwste blog over de huidige ontwikkeling en marktupdate vanuit de EU met speciale aandacht voor de Nederlandse toeristische markt. In deze blogpost zal ik het hebben over hoe de toeristische sector er de komende maanden uit zou kunnen zien en wat de verwachtingen zijn in termen van bedrijfsgroei voor de horeca- en toerismesector voor het jaar 2021.

Omdat we in Nederland gevestigd zijn, heb ik meer nadruk gelegd op de Nederlandse reis- en toerismemarkt. Alle gegevens zijn afkomstig van vertrouwde bronnen zoals de UNWTO, NBTC en vele anderen. Voor een volledige lijst met bronnen (met hun links) scrollt u naar het einde van de blog.

Een overzicht van alle mondiale regio’s

Covid-19 heeft een verwoestende impact gehad op het mondiale toerisme en volgens het laatste trendrapport van de UNWTO zien we een daling van 87% in het aantal internationale toeristenaantallen vergeleken met het eerste kwartaal van 2020. De vooruitzichten voor de rest van het jaar zijn Dat is ook niet geweldig, aangezien veel landen nog steeds toegangsbeperkingen, test- en quarantainemaatregelen bij aankomst en een regelrecht vliegverbod hanteren, wat een verdere impact heeft op het verkeer van mensen en het toerisme wereldwijd.

Vooruitblik: vooruitzichten voor 2021

Omdat een groot deel van de mondiale bestemmingen begin februari volledig gesloten is voor internationale toeristen (ongeveer 32%), schetst de UNWTO een somber beeld voor de komende maanden van 2021.

Als de huidige trends zich voortzetten, verwacht UNWTO dat het aantal internationale toeristenaantallen in het eerste kwartaal van 2021 met ongeveer 85% zal dalen ten opzichte van dezelfde periode van 2019. Dit betekent een verlies van ongeveer 260 miljoen internationale toeristenaantallen vergeleken met het niveau van vóór de pandemie.

Vooruitkijkend heeft UNWTO twee scenario’s voor 2021 geschetst, waarin rekening wordt gehouden met een mogelijk herstel van het internationale reizen in de tweede helft van het jaar. Deze zijn gebaseerd op een aantal factoren, met name een grote opheffing van de reisbeperkingen, het succes van vaccinatieprogramma’s of de introductie van geharmoniseerde protocollen zoals het digitale groene certificaat, gepland door de Europese Commissie.

Het eerste scenario wijst op een herstel in juli, wat zou resulteren in een stijging van het aantal internationale aankomsten met 66% voor het jaar 2021 vergeleken met de historische dieptepunten van 2020. In dit geval zouden de aankomsten nog steeds 55% onder het niveau van 2019 liggen. Het tweede scenario gaat uit van een potentieel herstel in september, wat zou leiden tot een stijging van het aantal aankomsten met 22% vergeleken met vorig jaar. Toch zou dit 67% onder het niveau van 2019 liggen.

Verwachtingen inkomend toerisme in Nederland voor 2021

Zoals we wereldwijd hebben gezien, heeft ook het toerisme in Nederland een grote klap gekregen als gevolg van de Covid-19-pandemie. In de eerste helft van 2020 (maart-april) kwam het toerisme abrupt tot stilstand en kenden sommige accommodaties een bezettingsgraad van slechts ongeveer 5-10%. Ze werden beschouwd als de gelukkigen die nog gasten hadden die overnachten. Vele anderen hadden niet zoveel geluk en moesten volledig sluiten vanwege slechte zaken.

We zagen ook een korte periode in de zomer van 2020 waarin de zaken aantrokken, hoewel met dramatisch lage ADR en RevPAR en sommige bedrijven konden verzilveren wat ze maar konden. Deze zomermaanden konden echter niet de enorme verliezen compenseren die tijdens de lente en de herfst werden opgelopen.

Ondanks de start van de vaccinaties weten we zeker dat het toerisme in 2021 getroffen zal worden door het coronavirus. Er bestaat nog steeds veel onzekerheid over het toerisme over de hele wereld, omdat veel landen nog steeds in lockdown zitten of een vorm van beperkingen hanteren. Verschillende internationale bedrijven zijn met scenario’s en prognoses gekomen die wijzen op een herstel van het toerisme ergens in de tweede helft van 2021. Op basis van de huidige beschikbare informatie heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (NBTC) CBS) zijn met een richt- en driepuntenscenario voor 2021 gekomen.

Scenario I:

 1. Ergens in het 2e kwartaal van 2021 kan de coronasituatie in Nederland verbeteren.
 2. Het risiconiveau kan worden verlaagd en dat zal ook in de zomer zo blijven.
 3. In het voorjaar komen echter de eerste internationale toeristen vanuit onze buurlanden naar Nederland.
 4. Vanaf het derde kwartaal (juli) is reizen binnen Europa weer mogelijk.

Scenario II:

 1. Het coronavirus wordt pas door de zomer in het 3e kwartaal teruggedrongen.
 2. Vanaf oktober starten daarom de reizen binnen Europa weer.
 3. In dit scenario brengen de meeste Nederlanders hun zomervakantie in Nederland door.

Scenario III:

 1. In dit geval zal het coronavirus het hele jaar 2021 gevolgen blijven hebben voor het toerisme.
 2. Er zullen periodes zijn waarin reizen wel mogelijk is, maar het virus nog niet onder controle is.
 3. Als gevolg hiervan kunnen daaropvolgende reisbeperkingen en negatieve reisadviezen van overheden op elk moment terugkeren.
 4. Het toerisme in 2021 zal vergelijkbaar zijn met 2020.

De verwachting van het inkomend toerisme is positief voor de landen rondom Nederland. Als we het herstelpatroon in de gaten houden, verwachten we dat het binnenlands toerisme eerst zal groeien, gevolgd door toeristen uit Duitsland (onze belangrijkste markt). Deze trend zal worden gevolgd door inkomende toeristen uit België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Ten slotte wordt verwacht dat andere Europese markten zich zullen herstellen, gevolgd door een toestroom van toeristen van buiten de EU.

Belangrijkste leerpunten

Op basis van het onderzoek is het duidelijk dat reizen in de nabije toekomst niet langer hetzelfde zal zijn, althans voor een aanzienlijke tijd. Toekomstige reizigers die een bestemming kiezen, zullen met veel extra punten rekening moeten houden voordat ze hun reis boeken. Vanuit menselijk perspectief weten we dat iedereen zal verlangen om te reizen zodra de beperkingen worden versoepeld, maar de keuze van de bestemming zal hoogstwaarschijnlijk dichtbij huis zijn.

Als je helemaal tot hier hebt gelezen, vind je hieronder een paar belangrijke inzichten die aangeven hoe reizen zich dit jaar in Nederland en Europa zal ontvouwen:

 1. Meerdere herstelfasen: Binnenlands > Buurlanden (auto) > Europa (vliegtuig) > Intercontinentaal.
 2. Minder capaciteit (hotels/Airbnb) als gevolg van de 1,5 meter regel.
 3. Bestemmingen die een rustige omgeving bieden (in de natuur mogen zijn) zullen aan populariteit winnen.
 4. Gezondheid en veiligheid zullen aan belang winnen tijdens het reizen. Mensen willen liever vermijden dat ze op de plaats van bestemming of bij thuiskomst in quarantaine moeten.
 5. Zakenreizen zullen zich veel later herstellen. Als gevolg hiervan zullen landen met een relatief groot aandeel zakelijk toerisme langer gevolgen ondervinden.
 6. Restaurants en cateringbedrijven zullen een sterkere start maken – de activiteiten zullen vooral door de lokale bevolking worden gedreven.
 7. Wraaktoerisme: Mensen die de beperkingen beu zijn en avontuurlijk op pad gaan.
 8. Afhankelijk van hoe gemakkelijk de beperkingen zijn, zullen hotels het bedrijf zien groeien na vier tot zes weken waarin restaurants weer aan de slag zijn (als de situatie dit toelaat).
 9. Een aanzienlijk deel van de reizen zal worden gefinancierd met vouchers en tegoeden (eerder opgebouwd in 2020).
 10. Dit zou het economische herstel van de reisindustrie mogelijk verder kunnen vertragen.

Als u verder wilt praten, misschien uw input wilt geven, neem dan gerust rechtstreeks contact met ons op. 

UNWTO, NBTC, CBS, UNSTATS, WEF, CELTH