Merk jij als werkgever ook dat veel personeel komt en weer gaat? Je bent niet de enige. Er is veel verloop van personeel. Een grote aanleiding hiervan is de minimale aandacht die door de werkgevers aan personeel wordt besteed. 

Personeel is tegenwoordig moeilijk te vinden en te behouden. We know. We’ve been there. De afgelopen twee jaar in de corona tijd zijn niet makkelijk geweest en de arbeidsmarkt heeft een totale ommekeer gemaakt. Ook wij, het team van We Are Key, hebben het wiel opnieuw moeten uitvinden. Toch hebben wij hier heel wat van geleerd…. En waarom zouden we die voor onszelf houden?

“Je bedrijf wordt toekomstbestendig, wendbaarder en kan makkelijker inspelen op veranderingen wanneer je kennis en kunde van medewerkers naar een hoger niveau tilt.”

De laatste jaren neemt het belang van intern trainen of opleiden alleen maar toe. Bedrijven zien het leren en ontwikkelen van medewerkers al snel als een verplichting, maar wanneer je alle voordelen op een rijtje zet moet het niet als een verplichting gaan voelen. Het is juist een investering waarmee je op andere vlakken kosten bespaart. Je bedrijf wordt toekomstbestendig, wendbaarder en kan makkelijker inspelen op veranderingen wanneer je kennis en kunde van medewerkers naar een hoger niveau tilt. Daar komt bij dat scholing van personeel leidt tot meer loyaliteit en motivatie! Ben jij nou benieuwd welke voordelen nog meer een rol spelen? We hebben de belangrijkste hier voor je op een rijtje gezet:

Versla je concurrenten en ga voor kwaliteit

Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat goed opgeleid personeel productiever is, efficiënter werkt en een hogere kwaliteit van werk levert. Goed opgeleid personeel maakt minder fouten en krijgt meer af in dezelfde tijd. Als je als werkgever mogelijkheid tot het volgen van opleidingen of trainingen biedt, wordt het werkplezier verhoogt wat resulteert in betere prestaties. De dienstverlening richting je klanten wordt op deze manier aanzienlijk verbeterd. 

Je kunt als organisatie sneller en makkelijker inspelen op veranderingen wanneer je beschikt over goed opgeleid personeel. Ook ben je als organisatie een stuk wendbaarder. De concurrentiepositie van het bedrijf verbeterd als je personeel op de hoogte is van de veranderende wet- en regelgeving en de laatste ontwikkelingen in het vakgebied. Je personeel leert door trainingen onder andere hoe ze nieuwe wetten en regels kunnen toepassen in de praktijk én blijven de concurrent voor door te werken volgens de nieuwste technieken en kennis. 

Je organisatie groeit

Kamp jij als organisatie ook met de problemen met betrekking tot het opvullen van openstaande vacatures? You are not the only one. Maar hoe los je dit op? 

Om dit probleem grotendeels te verhelpen, kan er intern gezocht worden naar mogelijkheden. Het opleiden, omscholen of trainen van je personeel kan ervoor zorgen dat je personeel bereid is om in de toekomst door te schuiven naar andere functies en zo de vacatures te vervullen. Door meer kennis zijn mensen optimaal inzetbaar binnen je bedrijf (ook in de breedte). Dit is erg handig bij het vervangen van collega’s bij verloop, drukte of ziekte. 

Ook is het handig om personeel op te leiden wanneer je bedrijf net uit een reorganisatie komt. Het komt namelijk veel voor dat mensen niet meer op de juiste plek zitten na een reorganisatie. Om het personeel inzetbaar te maken voor andere werkzaamheden of een hele andere functie kun je personeel omscholen of opleiden. Op deze manier kun je als organisatie bepaalde doelen behalen zonder dat je opnieuw mensen moet gaan recruiten!

“Mensen zijn een stukje verbinding verloren met elkaar en dat heeft op ons ingehakt. Wij bij We Are Key willen daarom op het hart drukken dat aandacht voor je mensen, al helemaal nu, van essentieel belang is.”

In de periode tijdens corona zijn veel hotels dicht geweest, waardoor veel hotelpersoneel niet aan het werk kon. Mensen zijn een stukje verbinding verloren met elkaar en dat heeft op ons ingehakt. Wij bij We Are Key willen daarom op het hart drukken dat aandacht voor je mensen, al helemaal nu, van essentieel belang is. 

Word een aantrekkelijke werkgever

Wil jij ook een aantrekkelijke werkgever zijn? Doe dat dan door aandacht te besteden aan je mensen. Door (toekomstige) werknemers wordt het namelijk als een pluspunt gezien wanneer de organisatie mogelijkheden tot het volgen van trainingen en opleidingen aanbiedt. Zoals eerder vermeld, zorgt scholing voor meer binding van je personeel en dat heeft vervolgens weer positieve impact op je imago als werkgever. De organisatie wordt daardoor sneller als betrouwbaar en interessant beschouwd door (toekomstige) medewerkers. 

Niet alleen voor (toekomstige) medewerkers wordt het als interessant beschouwd, maar het zal ook door (potentiële) klanten opgemerkt worden. Wanneer je organisatie goed voor de mensen zorgt, door ze onder andere te laten ontwikkelen, dan vertelt zich dat rond in de (arbeids)markt. (Potentiële) klanten zien hierdoor dat je een ‘goed bedrijf’ bent met gekwalificeerde medewerkers die beschikken over up-to-date kennis. Win-Win! 

Grote werknemerstevredenheid: loyaler en gemotiveerd

Dat sturend personeel meer tevreden is en bijdraagt aan een goede werksfeer is gebleken uit onderzoek van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). Het heeft dus een positieve impact op de bedrijfscultuur wanneer personeel is opgeleid. Door scholing heeft het personeel meer waardering voor de werkplek en binding met de werkplek, blijft men loyaler naar de organisatie en is men gemotiveerder. Indirect komt dit natuurlijk ook doordat opleiding en scholing voor betere groeikansen binnen het bedrijf zorgen. Bij bedrijven die scholing voor personeel aanbieden, is het verloop onder het personeel aanzienlijk lager. En dat zorgt weer voor een goed imago voor jouw organisatie!  

“Door scholing heeft het personeel meer waardering voor de werkplek en binding met de werkplek, blijft men loyaler naar de organisatie en is men gemotiveerder.

De mensen die bij ons, We Are Key, trainingen krijgen zijn zeer tevreden met de trainingen. Door de trainingen beschikken zij over meer kennis en kunde. Zo zijn er via Key al vele medewerkers doorgegroeid van housekeeper tot receptie medewerker of zelfs hotel managers. Op de website van We Are Key zijn verschillende reviews te lezen. 

Kostenbesparend in plaats van verplichtend. Hoe dan? 

Een kleine investering met een groot effect. Dat is waar sprake van is. 

Het is duidelijk dat het opleiden en trainen van het personeel niet alleen meer geld kost, maar juist uiteindelijk geld oplevert. Daar komt bij dat je recht hebt op bepaalde subsidies wanneer je als organisatie opleidingen verstrekt aan je personeel. Ook levert het fiscale voordelen op, want opleidingskosten zijn fiscaal aftrekbaar. 

Veel organisaties staan niet stil bij het feit dat ze kosten kunnen besparen met betrekking tot werving en selectie als ze ervoor kiezen om personeel om te scholen of te trainen. Op deze manier vul je vacature sneller en hoef je niet te zoeken naar een externe kracht om in te huren. 

Een tegenargument die veelgehoord is met betrekking tot scholing van personeel, is dat werkgevers bang is dat het personeel met alle opgedane kennis het bedrijf vervolgens verlaat om ergens anders een betere functie in te nemen. Dit kan voorkomen worden door met je personeel afspraken te maken over opleiding en training. Stel bijvoorbeeld een contract op waarin vermeld staat dat de medewerker een deel van het cursusgeld moet terugbetalen indien hij/zij het bedrijf binnen een aantal jaar verlaat. Ook kan je samen met je medewerkers een opleidingsplan opstellen waarin je met elkaar verwachtingen en doelen vastlegt. Werk samen aan een groeiplan! Dit houdt je personeel ambitieus en gemotiveerd en zo verklein je de kans op verloop.

Hoe ga je om met cultuurverschillen? 

Gastvrijheid heeft in veel verschillende culturen een andere betekenis. Voor meer informatie hierover verwijzen wij je graag door naar de blog “Hospitality across cultures”. Trainingen kunnen zeer effectief werken om de mensen vanuit verschillende culturen meer naar elkaar te brengen.

Benieuwd naar de opleidingsmogelijkheden voor jouw bedrijf?

Wist je dat opleidingen en trainingen niet ten koste hoeven te gaan van de productiecapaciteit? Wij kunnen onze trainingen zo aanpassen, dat het voor jou als werkgever en je team goed uitkomt en gericht is op dat wat jouw bedrijf nodig heeft. Vragen? Neem gerust contact met ons op: we horen graag waar we aan mee kunnen denken!