Je bent dus angstig zenuwachtig voor het komende sollicitatiegesprek. Wat je zult zeggen en wat je zult dragen. Je denkt waarschijnlijk te veel na over hoe het zal aflopen. Het is vrij normaal om deze gevoelens te ervaren, vooral in de aanloop naar de dag van het sollicitatiegesprek. Er zijn meerdere manieren waarop u zich kunt voorbereiden op een sollicitatiegesprek. De eerste stap is ‘diep ademhalen’, inademen en uitademen. Herhaal dit 3 keer gedurende 5 minuten. —Nu begin je je meer op je gemak en minder angstig te voelen. Je geest is helderder en nu ben je klaar om op te stijgen:

Hoe verloopt het eerste gesprek?

Meestal bestaat het introductieproces uit een één-op-één interview via een telefonisch interview of een virtueel video-interview met onze rekruteringsconsulenten bij We Are Key. Het doel van het interview is om de persoon te identificeren die geschikt is voor de functie en de persoonlijkheid die past bij de cultuur van het bedrijf. Om dit doel te bereiken, is het ons doel om u beter te leren kennen en meer te weten te komen over uw werkervaringen, beroepskennis, vaardigheden en capaciteiten. Tijdens het interview worden er gestructureerde en ongestructureerde interviewvragen gesteld.

Typische gestructureerde interviewvragen:

 1. Vertel mij eens iets over jezelf?
 2. Waarom ben je geïnteresseerd/gemotiveerd in de functie?
 3. Wat is de reden dat u uw huidige werkgever wilt verlaten?
 4. Waarom bent u geïnteresseerd om voor X- of Y-bedrijf te werken?
 5. Wat weet je over het bedrijf?

Ongestructureerde interviewvragen: kunnen over het algemeen betrekking hebben op uw persoonlijkheid, teamwerkvaardigheden, ‘situationele werkervaringen’, u deelt bijvoorbeeld stappen hoe u een uitdaging op het werk kunt overwinnen. Een ander mooi voorbeeld is aangeven hoe goed je met feedback omgaat en hiervan een voorbeeld te geven. De vragen tijdens het sollicitatiegesprek zijn normaal gesproken gekoppeld aan uw kennis van de baan, het niveau van de vaardigheden en de ervaringen die u heeft.

Snel vooruit naar de 3 meest effectieve manieren die iedereen kunnen helpen bij de voorbereiding en een positief gevoel voor een sollicitatiegesprek.

Plan :

 • Onderzoek het bedrijf. Kijk of u iets te weten kunt komen over de waarden en cultuur van het bedrijf en voeg alle informatie toe waaruit blijkt dat u erbij past.
 • Bezoek de website van het bedrijf en lees blogs die u interessant vindt.
 • Screen de activiteit van het bedrijf op LinkedIn-activiteiten.
 • Lees reviews van voormalige en huidige werknemers op Glassdoor.com
 • Bepaal waarom u geïnteresseerd bent om voor het bedrijf te werken.

Bereid [K] [S] [A] vragen voor: 

 • Lees de functiebeschrijving aandachtig door en zorg ervoor dat je alle functie-eisen begrijpt.
 • Koppel uw functiekennis, vaardigheden en werkervaring aan de functieomschrijving.
 • Neem even de tijd om uw relevante prestaties te identificeren en deze in uw antwoorden op te nemen.
 • Pas de STAR-methode toe om duidelijke en concrete voorbeelden te geven van uw werkervaring en kennis:
 •  

Oefen een interviewscript:

 • Oefen met het hardop stellen van de vragen. U kunt dit doen door uw antwoorden op te nemen of eenvoudigweg een vriend te vragen een rollenspel te spelen.
 • Bereid een pitch voor waarom je de baan wilt en waarom je gekwalificeerd bent. Motiveer uw uitleg, uw interesse in de kans en waarom u de beste persoon bent voor de rol.
 • Schrijf relevante vragen op die gesteld kunnen worden op basis van de functie waarop je hebt gesolliciteerd. Gebruik voorbeelden van kant-en-klare online vragen.

Meld u aan voor de We Are Key nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de horeca door u te abonneren op onze LinkedIn-nieuwsbrief, en ontdek topkandidaten die direct in uw hotel aan de slag kunnen!

Aanmelden