De maand mei is voor de werknemer vaak een feestelijke maand, want het vakantiegeld wordt uitgekeerd! Voor sommige werkgevers is deze maand echter minder feestelijk. Al helemaal als je het afgelopen jaar je omzet hebt zien dalen, of helemaal geen omzet gedraaid hebt. Deze werkgevers zijn op zoek naar oplossingen om het uitkeren van vakantiegeld uit te stellen. Helaas kan dit niet volgens de wet. Wat zijn de regels over vakantiegeld berekenen en uitbetalen?

Basisregels vakantiegeld

Vakantiegeld wordt ieder jaar in de maand mei uitgekeerd, tenzij dit anders schriftelijk met de medewerker is afgesproken. Het percentage vakantiegeld bedraagt minimaal 8% van het bruto jaarsalaris, maar dit kan in sommige CAO’s hoger liggen. Voor de berekening van het vakantiegeld wordt er geteld vanaf 1 juni t/m 31 mei. Op het moment dat de werknemer uit dienst treedt wordt het vakantiegeld waar de werknemer recht op heeft, uitbetaald bij zijn laatste salaris. Dit wordt ook wel de eind afrekening genoemd. 

Het vakantiegeld bereken je als volgt:

bruto maandloon x gewerkte maanden x % vakantiegeld

Vakantiegeld uitstellen

Het is niet mogelijk om vakantiegeld zomaar uit te stellen of niet uit te betalen. Wel kun je in goed overleg met je werknemer een ander moment van uitbetaling afspreken. Het is belangrijk dat als de werknemer akkoord gaat met het voorstel, dit schriftelijk wordt vastgelegd en ondertekend wordt door beiden partijen. Echter is het niet toegestaan om je werknemer onder druk te zetten om in te stemmen met het voorstel. 

NOW

Ontvangt jouw onderneming NOW? Dan wordt 30% opslag voor de opbouw van vakantiegeld, pensioenpremies en werkgeverspremies gedekt. Hoe je NOW kunt aanvragen lees je hier. De vijfde, en laatste periode (april, mei, juni 2021) van de NOW kun je aanvragen vanaf 6 mei t/m 31 juni. Het aanvragen van een tegemoetkoming voor de eerste, tweede, derde en vierde aanvraagperiode is niet meer mogelijk. 

Misschien vind je dit ook leuk

HRM

Financieel fitte medewerkers: De sleutel tot een gezonde financiële toekomst voor je medewerkers. 

Financiële fitheid krijgt steeds meer aandacht Financiële fitheid is een relatief nieuw concept dat steeds meer aandacht krijgt in organisaties over de hele wereld. Financiële fitheid verwijst naar het vermogen van een persoon om gezonde financiële beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun financiële toekomst. Organisaties realiseren zich nu dat financieel fitte medewerkers […]

Lees meer

HRM

Financieel fitte medewerkers: De sleutel tot een gezonde financiële toekomst voor je medewerkers. 

HRM

Samen Tegen Mensenhandel

Per jaar worden er miljoenen hotelovernachtingen geboekt in onze hoofdstad. Hotels bieden gastvrijheid en veiligheid. Helaas wordt er van deze gastvrijheid ook misbruik gemaakt in de vorm van illegale prostitutie en mensenhandel. Misdrijven die zeer ernstige inbreuk maken op de menselijke waardigheid en die de lichamelijke en geestelijke integriteit van slachtoffers op grove wijze schenden. Het OM, de politie en Koninklijke Horeca Nederland werken al nauw samen om mensenhandel te bestrijden. Maar wat kun jij ertegen doen?

Lees meer

HRM

Samen Tegen Mensenhandel

Hospitality

The art and science behind Revenue Management

Revenue Management is known as the art and science of forecasting demand. It also signifies the simultaneous adjustments of price and availability of products to match that demand. A product can be anything, from an airline seat or a hotel room to a rented office space.

Lees meer

Hospitality

The art and science behind Revenue Management