Je hebt dus een sollicitatiegesprek gehad en dat ging niet goed. Wat zijn de volgende stappen? Kan ik nog iets doen om te herstellen? Het antwoord is: ja, je kunt herstellen van een gesprek dat niet goed is verlopen.
Versla jezelf niet
Het eerste dat u hoeft te doen, is het van u afschudden. Ik ben er zelf geweest. En veel mensen ondergaan de verschrikkelijke pijn dat ze niet de baan krijgen die ze echt wilden. Maar ik heb ook mensen zien herstellen en een geweldige baan zien vinden! Het is belangrijk om jezelf er altijd aan te herinneren dat je geen controle hebt over de beslissing die iemand anders zal nemen. Laten we eerlijk zijn: het zal een bepaalde impact op je hebben. Als je de baan niet hebt gekregen, is dat hun verlies, je weet wat je aan tafel kunt bieden. Geef jezelf een schouderklopje, want geef alles wat je hebt door jezelf naar buiten te brengen, ondanks de angstige gevoelens die je ervoer. Net zoals je aardig bent voor anderen, moet je altijd aardig voor jezelf zijn, zelfs als de dingen niet gaan zoals je zou willen.
Vraag om ‘gepersonaliseerde’ feedback
Tegenwoordig proberen recruiters het aantal e-mails en de tijd die wordt besteed aan het geven van feedback aan elke kandidaat te beperken. Uit uw ervaring is het u waarschijnlijk opgevallen dat een afwijzingsmail er ongeveer zo uitziet: Ik schrijf u om u te laten weten dat we de kandidaat hebben geselecteerd die naar onze mening het meest aansluit bij de functie-eisen van de functie.
Dit is een zeer standaardfeedback, maar er wordt niet gespecificeerd waarom u niet bij de functie past. Toen u op de functie solliciteerde, dacht u aanvankelijk dat u vanwege uw werkervaring en kennis van de baan geschikt was voor de baan. Na het sollicitatiegesprek kunt u de interviewer vragen om u specifieke feedback te geven met betrekking tot uw communicatieve vaardigheden of uw kennis, vaardigheden en capaciteiten of ervaringen die feitelijk bepalen of u geschikt bent voor de functie. De toon van uw e-mail moet positief, vriendelijk en geïnteresseerd zijn om te leren hoe u uzelf meer kunt ontwikkelen op interpersoonlijk niveau.
Zelfreflectie
Wat mij persoonlijk heeft geholpen, was om zelf na te denken over de vragen die tijdens het interview werden gesteld, en na te denken over de antwoorden die ik gaf. Op deze manier oefen je met het beantwoorden van interviewvragen. En tegen de tijd dat u het weet, bent u zelfverzekerder en eerlijker geworden in uw antwoorden, omdat u daadwerkelijk de tijd heeft gehad om vooraf na te denken over wat u werkelijk wilt of zoekt wanneer u op de baan solliciteert. Wanneer er vervolgens vragen worden gesteld, zult u zich in het volgende gesprek realiseren dat u minder tijd nodig heeft om minder na te denken, omdat uw antwoorden direct en zelfverzekerd zijn. Het is belangrijk om erop te wijzen dat, ook al weet u misschien al wat u zou willen zeggen, u er rekening mee moet houden dat u niet te veel doordwaalt, aangezien dit gedrag er vaak toe leidt dat het interview op een dwaalspoor terechtkomt. – Je kunt het altijd aan de interviewer vragen; Heb ik uw vraag voldoende beantwoord?