Gaat deze baan over het kijken van Netflix-series? Of de taken uitvoeren terwijl iedereen slaapt? Beter nog, hoe zit het met het omgaan met late check-ins of onhandelbare gasten? Zet een kopje koffie klaar en maak je klaar voor meer informatie! Laten we je op een rijtje zetten in het leven van wat ik graag een ‘nachtbraker’ noem! Na ruim een ​​jaar nachtdiensten te hebben gedraaid, zou ik iedereen die wil groeien binnen de hotelsector ten zeerste aanbevelen om deze ervaring op te doen. Deze baan leert je veel meer dan je kunt bedenken.

Wat zijn de taken en verantwoordelijkheden van een Nachtdienst?

Veel om mee te beginnen! Het varieert per type hotel, maar meestal zijn de diensttijden van 23.00 uur tot 07.00 uur. Grotere hotels die aan een merk zijn gekoppeld, vervullen vaak meerdere rollen onder Night Shift. Bijvoorbeeld een Nachtmanager, een Nachtauditor, enkele Nachthuishoudsters en Beveiligers. Bij kleinere eigendommen zijn al deze rollen gecombineerd in één! Dus als u zich in een zelfstandig pand bevindt met minder dan 50 kamers, moet u vaak tegelijkertijd de rol van nachtauditor, nachtmanager en huishoudster vervullen.

Over het algemeen heeft de nachtploeg vergelijkbare taken als hun collega’s overdag. Het gaat vooral om het in- en uitchecken van gasten, het beantwoorden van telefoontjes en e-mails, het voorbereiden van de schoonmaakchecklist voor de komende dag, het rondlopen door de accommodatie, het helpen en assisteren van hotelgasten, en als er iets mis is met een kamer, proberen op te lossen Het. Bovendien vereisen sommige hotels dat u een nachtaudit uitvoert en de dag in het systeem afsluit. In sommige gevallen kunt u ook te maken krijgen met overboekte gasten en een hotel in de buurt voor hen zoeken of hen over laten lopen.

Wat is een typische avond op het werk?

De dienst begint doorgaans met een snelle overdracht van de vorige dienst (meestal de middag-/avonddienst). Hier komt u te weten wat er overdag is gebeurd, wie er later op de avond verwacht in te checken en alles wat te maken heeft met gasten die momenteel in het hotel verblijven. De vorige dienst legt meestal alles uit of laat een briefje achter bij de overdracht, zodat u goed voorbereid bent op eventuele ongewenste omstandigheden.

Als je eindelijk klaar bent voor de nacht, begin je met het opstellen van de ‘aankomstlijst’ van gasten die de volgende dag zullen inchecken. U moet rekening houden met eventuele speciale verzoeken, kamerupgrades, betalingsstatus of vroeg inchecken. Indien uw hotel ontbijt serveert, dient u tevens rekening te houden met eventuele specifieke dieetwensen van de gasten die overnachten.

Tussen je taken door moet je rondes doen waarin je kunt zien of alles in orde is en of er een gast is die nog wakker is. Als deze zich bij de receptie bevindt, kun je wat gezellig kletsen om de boel levendig te houden!

Wordt Nachtdienst onderschat?

Om eerlijk te zijn, ja. Omdat de meeste mensen liever overdag werken, hebben ze een avond vrij voor zichzelf met familie en vrienden. Ik ben echter van mening dat iedereen ervaring moet opdoen met nachtwerk, omdat je hier je taken en plichten zonder enige onderbrekingen kunt uitvoeren. 

Werken in de nachtdienst betekent ook dat je de tijd hebt om zaken te observeren die onderhoud vergen, rapporten op te stellen voor de volgende diensten en je collega’s te leren en op te leiden. Er is nog steeds een gastrelatiecomponent en soms moet je met problematische situaties omgaan terwijl je kalm blijft en een glimlach op je gezicht hebt!

Met welke situaties kan ik te maken krijgen tijdens een nachtdienst?

Hoewel het niet mogelijk is om precies aan te geven met welke situatie u te maken kunt krijgen, worden nachtploegers meestal geconfronteerd met een aantal veelvoorkomende situaties, zoals:

 • Dronken gasten zorgen voor opschudding in de lobby
 • Vals brandalarm
 • Gasten spelen luide muziek in de kamers, wat vaak de buren irriteert
 • Problemen in de kamer: zoals een verstopte badkamer, geen elektriciteit, slechte wifi-verbinding, enz
 • Verzoek om een ​​vroeg ontbijt klaar te zetten voor gasten die heel vroeg vertrekken
 • Beveiligingsproblemen, en de lijst gaat maar door!

But at the end of your night shift, you feel more empowered to handle such situations than a daytimer, who might just call someone else to fix it. Night shift makes you think and take care of problems by yourself, as you’re the one responsible for all the guests and the entire hotel! This is why it is very important for people who want to develop within the industry to have worked in this role.

Is er nog ruimte om te groeien en indruk te maken op het management als je in nachtdienst werkt?

Absoluut! Met minder teamleden en minder gasten om te beheren, heeft u een hogere focus en neemt uw productiviteit toe. Dit is waar je de kans hebt om indruk te maken en een waardevol teamlid te zijn. Wees er nooit om alleen maar een salaris te ontvangen, maar wees de persoon die gepassioneerd is om de dienst zo succesvol mogelijk te maken.

Als je wat vrije tijd hebt, vraag dan om meer taken of bedenk initiatieven voor jezelf of je team. Misschien wilt u er ook voor zorgen dat de dagploeg soepel functioneert door ervoor te zorgen dat alle rapporten en verzoeken op orde zijn. Dat gaat gepaard met communicatie en consistentie bij het doorgeven van informatie. Er is veel dat u kunt doen om ervoor te zorgen dat de kwaliteit van de dienstverlening hetzelfde blijft, aangezien het gasten niet uitmaakt of het 03.00 uur of 15.00 uur is.

Door rondes te doen, kun je ook eventuele verbeterpunten identificeren om de gasten een betere ervaring te bieden. Beschouw uzelf als de General Manager voor de nacht, aangezien u meestal vrij bent om beslissingen te nemen zoals u dat wilt, waarbij u de belangen van de gast en het hotel in gedachten houdt.

En hoe zit het met eventuele griezelige verhalen?

Er is altijd wel één collega die denkt dat het in het hotel spookt of dat er ’s nachts abnormale dingen gebeuren. Maar dit is wat het vuur in jou doet branden en het werk elke dag nog interessanter maakt!

5 waardevolle tips om je te helpen de nachtdienst te overleven

 1. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet: Eet geen voedsel waardoor u ’s nachts traag wordt. Dit houdt in dat je junkfood en voedsel met een hoog vetgehalte vermijdt.
 2. Slaap en rust goed uit vóór je dienst: Organiseer een dagelijkse routine waarbij je naar huis gaat en meteen gaat slapen of wacht tot de middag en dan naar bed gaat.
 3. Blijf actief: Probeer actief te blijven terwijl u aan het werk bent. Denk hierbij aan rondjes lopen, staan ​​en werken in plaats van op de stoel zitten, een gezellig praatje maken met gasten of collega’s of elke dag iets nieuws leren over het hotel!
 4. Blijf gehydrateerd met water: Vergeet niet om regelmatig water te drinken, omdat dit u helpt fris en alert te blijven.
 5. Vermijd cafeïne vóór het einde van uw dienst: als u gewend bent aan dat kopje koffie in de ochtend, is het tijd om het langzaam los te laten! Koffie drinken vlak voordat uw dienst eindigt, kan uw slaappatroon verstoren en u rusteloos maken. Probeer in plaats daarvan een kopje kamille/lavendelthee te drinken, het doet wonderen!